Browar ReCraft
Mentor II
Porter Bałtycki
Ekstrakt: 24° blg // Alkohol: 9% obj.
Skład: woda, słody jęczmienne, cukier muscovado, chmiel, drożdże dolnej fermentacji
Najlepiej spożyć przed: 04.2024
Nieprzejrzyście czarne, piana ciemno beżowa, dość obfita, choć nietrwała, szybko znika do postaci cienkiego kożucha.
Podstawa to oczywiście aromaty słodowe, złożone w głównej mierze z nut palonego słodu, ciemnego karmelu, przypieczonego, ciemnego chleba. Do tego oczywiście jak łatwo się spodziewać dochodzą suszone owoce w typie śliwki, wiśni, rodzynek. Czuć także mocną, gorzką czekoladę, która idealnie łączy się ze wspomnianymi owocami. Na koniec wymieniłbym jeszcze akcent ciemnego syropu cukrowego i odrobinę alkoholu.
Zaczynając od pełni piwa, to jak dla mnie jest ona na poziomie średnim, podobnie z resztą jak nasycenie gazem. Dzięki temu całość jest bardzo gładka i aksamitna, przyjemnie rozlewa się po podniebieniu. W smaku ponownie bogactwo slodowości: karmelu, ciemnego pieczywa, suszonych owoców, gorzkiej czekolady i nieco kawy. Sama goryczka z resztą także ma zabarwienie podobne do świeżo palonej kawy. Profil zdecydowanie przechylony w stronę wytrawnego. Alkohol ładnie ułożony, lekko rozgrzewa.
Za tydzień Baltic Porter Day, więc jeśli ktoś gdzieś tam ma pośród swoich zapasów Mentor II od Recraft, to myślę, że to czas najwyższy po niego sięgnąć. Nie wiem jak prezentował się wcześniej, ale na tę chwilę swoją formą cieszy oko, nos i język, więc po co czekać dłużej
Solidna, smaczna i aromatyczna pozycja na nadchodzące święto, ale też i dłuższe posiedzenie bez okazji. Moim zdaniem nie ma co odkładać konsumpcji na później
Nie zapominajcie również o:
- możliwości komentowania i dzielenia się swoimi wrażeniami z tekstu i nie tylko;
- zajrzeniu na blogowego Facebooka i Instagrama;
- zapisaniu się do grupy Fanów Piwnego Craftu (jeśli jeszcze tego nie zrobiliście), gdzie również znajdziecie moje teksty, ale również innych piwnych freaków dzielących się swoimi piwnymi doświadczeniami.
- po więcej piw w stylu Portera Bałtyckiego odsyłam do odpowiednich tagów.